Туберкульоз
– інфекційне захворювання людини, тварин, риб, яке викликається бактерією
туберкульозу (паличкою Коха). Туберкульоз
не має "адреси”, "посади”, не має "паспорта”, не розрізняє соціального статусу
і однаково небезпечний для усіх. Туберкульозом захворіти може кожен! Як
показали проведені дослідження, сьогодні має місце недостатня інформованість
населення України з питань профілактики,
лікування та боротьби з туберкульозом. Щоб зупинити та перемогти туберкульоз
усі мають зрозуміти, що без обізнаності населення про туберкульоз, боротьба з ним приречена на
невдачу. В
Україні в 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, яка і донині невпинно
прогресує. За роки епідемії показник захворюваності на туберкульоз збільшився в
1,7 рази, смертності – в 1,5 рази. Кількість хворих на туберкульоз складає
близько 1,4 % населення України. Україна по рівню смертності від туберкульозу
займає перше місце в Європі. Джерело інфекції – хвора людина (на відкриту
бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також
заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і
неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник
туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму. Шляхи передачі. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно- пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом.
Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а
також під час співу, розмови. Зараження може відбуватися під час
безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і опосередковано (через
забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо
молочні). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн.
бактерій туберкульозу. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб. Збудник туберкульозу дуже стійкий до
впливу навколишнього середовища: у грунті зберігається до 1-2
років, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах
кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс.,
при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Ультрафіолетове проміння вбиває його через
2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин.
|