Як уникнути зараження гельмінтами
- Мити і термічно обробляти ягоди, овочі, зелень, фрукти, що використовуються в сирому вигляді. Для цього необхідно:
- помити рослини холодною водою;
- занурити на 2-3 с в окріп;
- виконувати все безпосередньо перед вживанням в їжу.
2.Мити руки з милом після роботи в городі чи саду.
- Не гризти нігті.
- Не їсти на вулиці, у транспорті
- Не пити сирої води з відкритих водойм.
- Пропагувати санітарно – гігієнічні навички серед населення
Народні засоби, які використовуються
в разі зараження гельмінтами
1. В разі глистяної інвазії (аскариди, гострики) використовують відвар і 10% настоянку березових бруньок.
2. Настоянка трави гіркого полину: 1ч.л. трави залити двома склянками окропу, остудити, процідити. Приймати по 1-2 ст. л тричі на день за 20хв до їжі ( для виведення аскарид, гостриків)
3. Іноді успішно застосовують свіжу цибулю, яку вживають по 15-20 г на день протягом семи - десяти днів.
4. Насіння гарбуза вважається найкращим у світі засобом від солітерів, а головне, дуже доступним. Сире, неочищене від шкірки насіння гарбуза, обов’язково з зеленою тонкою шкірочкою, використовують як ефективний засіб проти різних стьожкових глистів ( солітер, карликовий ціп’як); їсти його потрібно вранці натщесерце протягом 10 – 14 днів. За ефективністю воно поступається лише препаратам з папороті, але немає токсичної дії. Через годину прийняти сильну дозу проносного. Солітер вийде цілком.
Дітям дозу призначають відповідно до віку:
3-4 роки – 75 г сухого не смаженого насіння;
5-6 років – 100 г;
10 років і більше – 150-200 г;
Дорослим – до 300г сухого насіння, очищеного від шкірки, що зберігалося не більше, ніж 2 роки.
5. Клізми з молока з часником (для виведення гостриків). Зварити в склянці молока голівку часнику ( дорослому 1 склянку, дитині – 0, 25 – 0,5 склянки) для клізми; робити протягом семи днів на ніч.
|