Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
 
Меню сайту
Наше опитування
Відвідувач сайту - хто Ви?
Всього відповідей: 9855
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Сьогодні нас відвідали:

Головна » Статті » На допомогу класному керівнику

Прислів`я та приказки про їжу

Прислів`я та приказки про їжу

Добрі вісті, як кажуть їсти. 

Батька й матір забудеш, а їсти — ніколи.
 

Треба думать і гадать, чим би кишки свої напхать.
 

У робочого чоловіка в животі й долото згорить.
 

На ласий кусок знайдеться куток.
 

Рот болить, а живіт їсти велить.
 

Черево не дерево — роздається.
 

Дома їж, що хочеш, а в гостях, що дадуть.
 

їж, поки рот свіж, а то як зав'яне, то ніхто й не загляне.
 

Не вечерявши легше, а повечерявши — краще.
 

Млин меле водою, а чоловік живе їдою.
 

Який за столом, такий і за роботою.
 

Скоро їсть, скоро й робить.
 

Хліб — над усею їжею пан.
 

Риба — вода, ягода — трава, а хліб — усьому голова.
 

Паляниця — хлібова сестриця.
 

Житній хліб — пирогів дід.
 

Хліб — батько; вода — мати.
 

Без солі, без хліба — немає обіда.
 

Пироги — не вороги.
 

Не гарна хата вуглами, а гарна пирогами.
 

У нас, по-вашому, пироги з кашею. 

Де пиріг із грибами, там і ми з руками.
 

Борщ та каша — їжа наша.
 

Борщ — усьому голова.
 

Що до чого, а борщ до хліба.
 

Борщ без каші — удівець; каша без борщу — вдова.
 

Цей суп тільки надме пуп.
 

Суп — хоч голову мий.
 

У цьому супові циган купався (чорний).
 

Від кулішу й ніг не поколишу.
 

Воду вари, вода буде; пшоно вари — каша буде.
 

Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану люди хвалять.
 

Заварив кашу — не жалій масла.
 

До борщу пан, а до м'яса сам.
 

Дешеве м'ясо — поганий борщ.
 

Перше м'ясо — свинина; перша риба — линина.
 

Теляче м'ясо — півм'яса.
 

Як ковбаса та чарка, то минеться і сварка.
 

Якби ковбасі крила, то найкращою птицею була б.
 

За хляки нема подяки.
 

М'ясо недовари, а рибу — перевари.
 

Рибка без хліба — бридка.
 

Риба не хліб, ситий нею не будеш.
 

Поїси рибки, нап'єшся водички, а їсти попросиш.
 

Стільки смаку, як у печеному раку.
 

Спасибі за рибу, а за раки нема подяки.
 

Не розбивши крашанки, не спечеш яєчні.
 

Де кисіль, там я й сів.
 

Кисіль зубів не псує.
 

Кисілю завжди місце буде.
 

Вареники — Божі хваленики: всякий хвалить, та не всякий  варить.
 

Благодареники за вареники: каші не їв, борщу не бачив. 

Сало не велика слава, а все ж ласощі.
 

Де сало шкварчить, там людей кишить.
 

Гірка редька, та їдять; погано замужем, та йдуть. 

У піст редьку за хвіст.
 

Редьчин хвіст на Великий піст.
 

Редьку можна їсти з панами, а спати йти із свинями.
 

Не радий хрін тертушці, а проте на кожній танцює.
 

Чорний мак, та смачний, а редька біла, та гірка.
 

Не вродив мак — перебудем так.
 

Сім років мак не родив і голоду не зробив.
 

Лущать оріхи для потіхи.
 

Оріхи — дівчачі втіхи.
 

Із медом і чобіт добрий.
 

Із медом і долото згризеш.
 

Однієї ягоди не наїсися.
 

Калина сама себе хвалить, що з медом добра.
 

Гриби ростуть у лісі, а в місті їх знають.
 

Гриби — не хліб; ягоди — не трава.
 

Гарний ананас, та не для нас.
 

Сливка — слинка.
 

Ягода винна — їда дивна.
 

Із посту не мруть, а від обжорства дохнуть.
 

Смачного потрошку, щоб животик не болів.
 

Солодка їда (їжа) — животу біда.
 

Щось за лихо стало, чи від крупів, чи від сала.
 

Ріж, їж, ламай і нам давай.
 

Від гарного обіду й вечеря буде.
 

Поїмо, подякуємо, як що, то й завтра прийдемо.
 



 

Категорія: На допомогу класному керівнику | Додав: хотина (22.02.2011)
Переглядів: 3782 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
пошук на сайті
Годинник
Друзі сайту
Друзі сайту
Презентації для дітей
http://grushkivka.at.ua
Вчитель-вчителю
Я - Вихователь!
talschool-music Сервер поздоровлень, побажань та привітань МамаТато  З думкою про учня... �������-���� Вязание спицами и крючком музыка, '); Сценарии школьных мероприятий Васильківський РМК< Великовільшанська ЗОШ< поурочные, гдз, учебники
Моя кнопка
 Заступник з виховної роботи



Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz